Boala parodontală, popular și sub denumirea de “parodontoză,” reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a gingiei și a țesuturilor de suport a dinților, a ligamentelor parodontale și a osului alveolar.
Este principala cauză a pierderii timpurii a dinților în rândul adulților.
Parodontoza debutează inițial prin inflamarea gingiilor, apoi avansează ducând la distrugerea țesutului moale înconjurător și al osului de suport al dinților. În ultima fază se poate ajunge la pierderea dinților.
Dacă nu este tratată la timp boala parodontală poate afecta și alte organe cum ar fi stomacul, rinichii sau chiar inima.
Boala parodontală este cauzată în principal de depunerile de tartru și de placa bacteriană. Dacă nu sunt îndepărtate periodic, acestea se acumulează și duc în timp la îndepărtarea gingiei de pe suprafața dintelui și la formarea pungilor parodontale, adică a unor spații între gingie și dinte în care se acumulează bacterii.
Tratamentul bolii parodontale constă în îndepărtarea în totalitate a plăcii bacteriene ce reprezintă factorul determinant al bolii parodontale. Pacientul va fi instruit de către medic să mențină o igienă dentară cât mai bună după procedură. În majoritatea cazurilor tratamentul este minim-invaziv, tratamentul chirurgical poate fi necesar în stadiile mai avansate.
Medicul specialist va evalua gradul de afectare parodontală, prin examene radiologice și prin sondare parodontală. I se va explica pacientului rolul pe care depunerile de tartru si de placa bacteriana descoperite pe dinți îl au în progresia bolii parodontale.
Medicul specialist va prezenta cauzele apariției bolii parodontale în situația dumneavoastră și vă va instrui cum să vă păstrați dinții și gingiile curate, să utilizați ața dentară, să vă periați eficient și cum să folosiți apa de gură.
Prin acest tratament se urmărește îndepărtarea în totalitate a depozitelor de tartru și de placă bacteriană supragingival dar mai ales SUBGINGIVAL. Prezența plăcii bacteriene și a tartrului subgingival duce la formarea pungilor parodontale, adică a unor buzunare patologice gingivale. Aceste zone sunt inaccesibile mijloacelor de igiena utilizate la domiciliu.
Aceasta metodă de tratament cuprinde scalarea și planarea radiculară (SRP). Reprezintă curățarea profundă amănunțită a tuturor suprafețelor rădăcinilor dinților afectați, cu pungi parodontale, având scopul de a elimina in totalitate conținutul bacterian prezent și de a netezi suprafața radiculară.
Local se vor aplica substanțe și paste medicamentoase cu efect antimicrobian pentru a favoriza vindecarea. Terapia parodontală se poate asocia cu terapie antibiotică și cu alte tratamente parodontale pentru a obține cele mai bune rezultate.
Pacientul ce suferă de boală parodontală va trebui sa revină constant la controale periodice în cabinetul stomatologic. Se vor verifica rezultatele tratamentului și progresul. Se va măsura din nou profunzimea pungilor parodontale, gradul de sângerare gingivală și cantitatea de placă bacteriană. Dacă afectarea persistă la același nivel cu cel inițial, se va trece la tratamentul parodontal chirurgical.