Coroana dentară pe implant

Ce sunt coroanele dentare pe implant?

Implantul dentar reprezintă astăzi cea mai bună soluție de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă.

Coroana dentară pe implant reprezintă o piesă protetică utilizată pentru acoperirea totală a unui implant dentar. Aceasta reface estetica și funcționalitatea dintelui pe arcadă.

Restaurările pe implant pot varia în funcție de modul în care coroana este atașată de implant și de bont, astfel există coroană înșurubată sau cimentată pe implant.

Avantajele coroanei înșurubate pe implant

  • Permite igienizarea periodică în cabinetul stomatologic, evaluarea țesutului din jur și înlocuirea șurubului. Aceasta poate fi deșurubată la nevoie, fără a fi deteriorată. 
  • Constau dintr-o singură piesă, care face ca conexiunea implantului și restaurarea să fie o singură unitate. 
  • Evită infecțiile la nivelul implantului asociate coroanelor fixate cu ciment. 
  • Permite îndepărtarea cu ușurință în cazul în care coroana se slăbește sau se fracturează (de ex. sub acțiunea forțelor masticatorii mari) 

Tipuri de coroane pe implanturi

Coroanele dentare pe implanturi diferă în ceea ce privește materialul de  fabricație. Cele mai populare coroane pe implanturi sunt coroanele integral ceramice și coroanele din zirconiu.

Coroanele din ceramică integrală sunt utilizate pentru restaurarea dinților frontali. Aceste tipuri de coroane sunt biocompatibile cu țesuturile, au un grad ridicat de estetică, nu se pot deosebi de dinții naturali.

Coroanele din zirconiu au o estetică foarte bună, sunt extrem de rezistente și durabile. Dioxidul de zirconiu prezintă o compatibilitate perfectă cu țesuturile orale, nu produc reacții alergice și stimulează vindecarea gingiei.

Puntea dentară pe implant

Spre deosebire de coroana dentară pe implant ce  înlocuiește un singur dinte pierdut, puntea pe implant poate restaura estetica și funcționalitatea unui grup mai mare de dinți lipsă, a 2 sau mai mulți. 

Dacă ceilalți dinți vecini spațiului edentat sunt sănătoși, soluția de tratament cu punte pe implanturi ii va scuti de inutila și invaziva soluție de compromis cu punte pe dinți stâlpi, ce presupune tratamente de canal, șlefuirea dinților iar apoi acoperirea acestora cu coroane.