7 motive să te întrebi de ce “e așa ieftin” la dentist

De mult timp vreau să deschid un subiect delicat cu privire la realitatea tristă a stomatologiei din România.

Chiar dacă săptămânal la mine ajung pacienți nemulțumiți de tratamentele primite la alte cabinete, unii ce prezintă complicații, infecții sau durere, am observat că există o categorie de pacienți ce intră în cabinetul stomatologic și spun așa:

„ Bună ziua! aș vrea să știu și eu cât costă o plombă? dar un tratament de canal?”. Sau “De ce costă atât de mult?”.

Este o întrebare de bun simț, e normal ca oamenii să se raporteze la costul acelui serviciu, e normal să întrebe de preț.  Dar Atenție! aceștia pot să cadă ușor în Capcana Prețului dacă aleg unde să se trateze doar în funcție de costul acelui serviciu medical.

Am să fac o paranteză scurtă să notez perspectiva medicului-antreprenor. Medicii stomatologi își deschid în special cabinetele cu 1-2 unituri, acestea reprezentând un mic business, nu doar un loc de muncă. Aceste business-uri trebuie nu doar să supraviețuiască, să genereze angajaților un salariu lunar, ci și să se poată dezvolta în timp înfruntând prețurile în continuă creștere ale produselor stomatologice, aparaturii, chiriei, inflației, birocrației, dar și să rămână de actualitate prin terapii medicale moderne, la zi, pe o piață atât de competitivă ca cea stomatologică.

Dacă alegi un cabinet dentar cu prețuri mici e posibil să ai parte de niște surprize neplăcute ca de ex.:

(cele menționate mai jos sunt fapte și cazuri culese din relatările pacienților cât și din experiența proprie)

-e posibil să ai parte de un tratament făcut în grabă pentru că medicul nu are timp să urmeze toți pașii corecți/sau nu știe să te trateze. Astfel poți rămâne cu durerea cu care ai venit, îți poate cădea plomba nouă, igienizarea/tratamentul parodontal poate să nu fie făcut corect/complet realizat, îți cad coroanele/lucrările dentare și lista cu neplăceri poate continua.

-e posibil ca în acel cabinet să nu se acorde o atentie sporită sterilizării instrumentarului, adică e mult mai probabil sa iei boli ca Herpes, Hepatite, HIV de la dentist. Explicația poate fi  că sterilizarea se va face în grabă sau nu se va efectua corect conform cerințelor DSP. Exemplu de cauze: asistenta se grăbește să ajungă acasă la finalul programului, nu se cumpară markeri de sterilizare (pentru că sunt scumpi), se refolosesc pungile de ambalat intrumentarul, se face economie la pungi și astfel pot să rămână desfăcute și să se contamineze, alții nu vor steriliza deloc instrumentarul pentru următorul pacient (de ce? deoarece instrumentarul este scump și nu își permit să cumpere mai multe instrumente de același fel sau evită să folosească autoclavul, vor dezinfecta superficial ș.a).

-e posibil ca acolo personalul să poarte aceeași mască și aceleași mănuși toată ziua (de ce? ei consideră că așa fac economie la 20 de lei) sau alții nu poartă deloc mănuși la pacient.. da adică te tratează cu mâinile goale! Așa te poți contamina de la asistentă și de la medic direct.

-e posibil să nu utilizeze aparatură modernă, materiale stomatologice de calitate, ci soluțiile cele mai ieftine pe piață. Astfel folosesc aparate ieftine, vechi sau mai rău improvizații. Acestea pot duce de exemplu la diagnosticare incorectă, realizarea unor plombe fără puncte de contact, tratamente de canal efectuate în 2-3 sedințe în loc de una singură, multiple erori cu privire la rezultatul final al tratamentului chirurgical sau protetic.

-e posibil să nu apeleze la un tehnician dentar priceput pentru că costurile unui laborator modern CADCAM sunt mari! Astfel e mai probabil să nu se potrivească culoarea, forma fațetelor și lucrărilor plus există posibilitatea ca coroanele metalo-ceramice să nu fie corect concepute, adaptate, să se deterioreze ușor în timp, ș.a.

-e posibil să nu folosească materiale concepute întocmai pentru un anumit tratament și să fie mereu nevoiți să improvizeze. Ex. Una e să îndepărtezi gingia cu freza dentară, alta e cu laserul ( adică gingivectomie). Aceste mici compromisuri însumate pot compromite rezultatul final.

-e posibil sa fie mult mai dispuși să încerce materiale și produse netestate suficient pe pacienți deoarece acestea sunt mai ieftine ca cost. Produsele moderne, calitative, ce dau garanția calității sunt foarte scumpe și nu și le pot permite.

Când alegi ieftin, defapt alegi soluția scumpă pe termen lung (de multe ori și cu bătăi de cap)!

Un medic responsabil știe că materialele + produsele de calitate îi oferă încredere sporită în actul medical, și rezultate predictibile. Un astfel de medic nu face compromisuri. Acum știi că amândoi aveți de pierdut dacă vei cădea în Capcana Prețului.

Acestea sunt numai câteva din compromisurile pe care pacienții nu le pot vedea, dar le pot simți pe pielea lor la finalul tratamentului, dacă aleg tratamente dentare ieftine. 

Stomatologie fără compromisuri înseamnă medicină executată profesionist, de experți în medicină dentară cu cele mai performante echipamente, sisteme și produse stomatologice. Sistemul de stomatologie este privatizat în România și pacienții au avantajul că pot fi tratați mai bine decât în multe locuri din occident.

Clinica True Dental Care a apărut deoarece mi-am dorit să înființez un loc unde pacienții se simt în siguranță pentru că primesc tratamente de calitate.

Eu sunt Alin Tudor, medic dentist la True Dental Care și te pot ajuta să duci o viață sănătoasă, cu încredere în tine!

Ai nevoie de informații suplimentare?

Contactează-ne și răspundem tuturor nelămuririlor.

Ai tratamente sigure la Clinica True Dental Care

Punem sănătatea ta înainte de toate!